maanantai 4. tammikuuta 2016

Vuosi vaihtuu — blogi jatkuu!



Vuosi on vaihtunut! Samanaikaisesti vuodenvaihdoksen kanssa blogini täytti kolme kuukautta ja arvelin, että olisi aika tehdä uudenvuodenpäivitys. Laiska kun olen, niin se on päässyt viivästymään muutamalla päivällä, mutta nyt se on kuitenkin tehty. Tässä tekstissä on tarkoitus listata blogini tähänasti parhaat tekstit ja hahmotella vähän tulevia aiheita ja muutoksia.


Parhaat vuodelta 2015!

Keskiajan uskonto - oliko sitä?

Luetuin tekstini! Aiheena on uskonnon käsitehistoria. Kuinka joskus on keksitty erottaa kulttuurista tällainen lohko kuin "uskonto" ja miksi tämän käsitteen kautta vanhojen kulttuurien hahmottaminen on ongelmallista.

Canterburyn tarinat: Kuinka monta miestä saa naisella olla?

Tekstini käsittelee Bathin rouvan pohdintoja kirjassa Canterburyn tarinat. Rouvan ajatukset koskevat naisen oikeutta mennä monta kertaa elämässään naimisiin, sekä naisen valtaa ja sen käyttöä avioliitossa. Bathin rouvan mukaan onnellisen avioliiton salaisuus on pitää mies kurissa.

Rakkausballadit: Petollinen poikaystävä ja oikeudenmukainen lohikäärme

Artikkeli keskiajan suomalaisista rakkautta käsittelevistä balladeista. Täällä kerrotaan Annikin katkerista tunteista poikaystävän jätettyä hänet ja kuinka lohikäärme päätti syödä petolisen miehen.

Keskiajan hämärät töherrykset ja oudot veistokset

Tässä tekstissä esitellän joitain varsin outoja maalauksia ja veistoksia eli taidehistorian vähemmän tunnettuja mestariteoksia. Nähtävillä on esimerkiksi hassuja naamoja Hollolan kirkosta ja juutalaisia pilkkaava veistos Uppsalasta.

Blogin sisältö teemoittain

Kattava luettelo blogin kaikesta sisällöstä. Täältä löydät esimerkiksi kaikki blogini Ruotsin keskiajan kivikirkkoja käsittelevät artikkelit tai vaikkapa kaikki teema-artikkelit. Tätä kannattaa selailla, jos blogini kiinostaa. Hyvin paljon ihmiset lukevat vain paria uusinta tekstiä.

Kalusto

Blogini tähänastisen historian aikana kenties suurin muutos on ollut kuvauskaluston radikaali kehittyminen. Blogini ensimmäiset kuvat on kuvattu huomattavasti ennen kuin mitään ajatusta bloggaamisesta oli edes syntynyt. Tuolloin minulla oli käytössä seuraavanlainen kamera:


Tuosta on kuitenkin onneksi päästy eteenpäin. Kännykällä otetut kuvani ovat niin onnettomia, että aion mennä kuvaamaan sillä kuvattuKija kohteita uudestaan, nyt kun välineistö on kehittynyt. Tällä hetkellä kuvaan seuraavalla setillä:


Kiitokset blogini kanssa auttaneille ihmisille!

Kiittäisin ensinnäkin Lumi Nurmea ja Sara Luotosta tekstieni oikoluvusta ja pilkunviilauskonsultaatiosta, Amro el-Khatibia ja Sara Luotosta teknisestä tuesta ja kuskina toimimisesta, Ilari Aaltoa, Tom Linkistä, Sara Luotosta ja Eetu Sipilää vieraiden kielten kääntämisestä, ajoitusten tarkistamisesta ja lukuvinkeistä ja äitiäni kuskina toimisesta. Erityisen kiitoksen ansaitsevat viellä ainakin Maarian, Rymättylän, Hollolan, Katariinan, Turun tuomiokirkon, Uppsalan, Vanhan Uppsalan, Korppoon, Porvoon, Kalannin, Taivassalon ja Vaksalan seurakuntien henkilökuntia ystävällisestä avusta keskiaikaisten kirkkojen taltioinnissa. :) Lopuksi voisin kiittää viellä Lapin maakuntamuseon työntekijää Ami Kalloa luvasta kuvata Arctikumissa.

Näkymiä vuodelle 2016

Ainakin seuraavanlaisia paikkoja ja esineitä tullaan käsittelemään alkaneen vuoden aikana blogissani. 

Abstraktia koristelua Porvoon kirkon katosta. Teos noin 1400-luvulta.

Hollolan kirkon eteläoven 1400-luvun kaiverruksia

Olavi Pyhä Hollolan kirkosta 1300—1400 -luvulta. Kuvasta valitettavasti puuttuu hänen pyhä kirveensä.

Verinen taistelukohtaus 1500-luvulta. Kuva on Turun linnasta

Enkeli kerää Jeesuksen verta tämän riippuessa ristillä. Kuva on 1300—1400-luvun papinkaavusta. Uppsalan tuomiokirkko.

Todella blingi ehtoolismalja 1300-luvulta. Kyseinen koreus sijaitsee Uppsalan tuomiokirkossa


Suurin muutos tulee kuitenkin olemaan siirtyminen Wordpress pohjaiselle sivustolle, oman domainin ja oman hostin alle. Ei siis enää bloggeria! Sivuston ulkoasu tulee siis jollain tähtäimellä muuttumaan merkittävästi. Kuvat tulevat näkymään isompina, eikä blogger enää pakkaa niitä! Esimerkiksi tuo ylläoleva kuva on kärsinnyt todella pahasti bloggerin pakkauksesta. Todellisuudessa se on huomattavasti terävämpi. Tämä tapahtuu toivon mukaan viimeistään kuukauden kuluessa. 

Blogikartta

Olen tässä muun bloggaamisen ohella puuhannut karttaa blogini käsittelemistä kohteista. Toistaiseksi en ole viellä keksinnyt, että mihin laittaisin sen. Ajatuksena on siis Google maps -pohjainen kartta, josta löytyy merkittynä kaikki blogini käsittelemät kohteet ja linkit artikkeleihini. Laitan tähän beettaversion nähtäville. Laitan tämän todennäköisesti pysyväksi osaksi sivustoani, kunhan kartalle on kertynyt lisää merkintöjä.




Kiitos myös kaikille lukijoille! Toivottavasti tulette runsastumaan alkaneen vuoden aikana reippahasti. 

- Pyry von Bagh
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti