maanantai 9. marraskuuta 2015

Keskiaikalukupiiri alkaa! Ensimmäisenä kirjana Canterburyn tarinat


 Canterburyn tarinoiden kuvitusta vuodelta 1492. Kuva: Wikimedia Commons


Harrastatko lukemista? Pidätkö kirjoista? Vai onko sinulla vain paljon aikaa? Kirjakahvilan keskiaikalukupiiri on juuri sinua varten! Järjestän yhteistyössä Turun Kirjakahvilan kanssa keskiaikaisen kirjallisuuden lukupiirin, joka kokoontuu kerran kuussa käsittelemään aikakauden kirjallisuuden helmiä. Jokaista tapaamista varten valitaan jokin keskiajan kaunokirjallinen teos, johon lukupiirin osallistujien toivotaan tutustuvan etukäteen, esimerkiksi lukemalla kirjan mahdollisimman suurilta osin läpi.

Ensimmäisen kokoontumiskerran teos on jo päätetty, mutta siitä eteenpäin teoksia ei yhtä lukuun ottamatta ole lyöty lukkoon. Omia ehdotuksia saa siis antaa ja tulen itse esittelemään vaihtoehtoja. Näihin minun antamiini vaihtoehtoihin ei toki tarvitse jumittua. Jossain kohtaa luemme kuitenkin Rolandin laulun, koska lukupiiri-idean äiti Saana Rusi tätä toivoi. Lähtökohtaisesti pyritään valitsemaan sellaisia teoksia, joita moderni historiantutkimus pitää kaunokirjallisina, mutta siihenkään ei ole pakko tyytyä. 


Aika: tiistai 15.12.2015 kello 18
Paikka: Turun Kirjakahvila
              Vanha suurtori 3, Brinkkalan sisäpiha


Mikä on ensimmäisenä kirjana?


 
Kuvassa Hengwrtun käsikirjoituksen etusivu 1400-luvun alusta. Kuva: Wikimedia Commons 


"Whan that Aprill with his shoures soote
The droghte of March hath perced to the roote,
And bathed every veyne in swich licour
Of which vertu engendred is the flour;
Whan Zephirus eek with his sweete breeth
Inspired hath in every holt and heeth
The tendre croppes, and the younge sonne
Hath in the Ram his half cours yronne, 
And smale foweles maken melodye
That slepen al the nyght with open ye"


Lukupiirin ensimmäinen kirja on Canterburyn tarinat. Kyseessä Geoffrey Chaucerin vuonna 1386 kirjoittama keskiajan englantilaisen kirjallisuuden merkkiteos. Kirja koostuu 24 lyhyestä novellista, joita yhdistää taustatarina. Tässä kehyskertomuksessa sekalainen joukko pyhiinvaeltajia on matkalla Canterburyn pyhimyshaudalle, kuka mistäkin syystä. He kohtaavat toisensa eräässä lontoolaisessa majatalossa, jossa he päättävät lyöttäytyä yhteen. Tehdäkseen matkastaan rattoisamman he sopivat viihdyttävänsä toisiaan tarinankerrontakilpailulla. Joka päivä yksi matkaajista kertoo tarinan. Lopuksi yksi heistä on tarkoitus valita voittajaksi, jota sitten juhlistettaisiin samaisessa lontoolaismajatalossa. Valitettavasti kirjaa ei koskaan kirjoitettu aivan loppuun saakka, joten kehyskertomus jää kirjan päättyessäkin vähän keskeneräiseksi. 

Canterburyn tarinoiden kuva keskiajasta on kaukana siitä synkästä maailmasta, jonka moni uskoo olleen keskiajalla todellisuutta. Kirjassa kerrotaan laajalla skaalalla erilaisia tarinoita keskiajan ihmisistä. Parhaiten edustettuna ovat veijaritarinat irstaista munkeista ja naisiin menevistä papeista, mutta löytyy kirjasta myös perinteistä ritariromantiikkaa ja hyveellisyyden kuvausta. Pääosassa Canterburyn tarinoista on kyse varsin universaalista komiikasta, mutta mukana on myös vakavampia tarinoita ja sisältöä, johon nykyihmisen voi olla äärimmäisen vaikea samaistua. 

Valitsin Canterburyn tarinat lukupiirin ensimmäiseksi kirjaksi, koska se on helposti saatavilla ja pääasiassa erittäin nautittava kirja nykyajan lukijalle. Teos ei runonmittaisuudestaan huolimatta ole mitenkään raskas lukea. Jos yhden kirjan tästä lukupiiristä lukee, niin suosittelen Canterburyn tarinoita. 

Teos on saatavilla lukuisina kappaleina Vaski-kirjastoista niin suomeksi, nykyenglanniksi kuin alkuperäisellä keskiaikaisella englannillakin kirjoitettuna. Jos et kuitenkaan onnistu saamaan käsiisi fyysistä nidettä, niin voit silti lukea kirjan netistä. Täältä löytyy teksti sekä alkuperäisellä keskiaikaisella englannilla että sen rinnalla kulkevana nykyenglannin käännöksenä.

Mikäli haluat todella autenttisen lukukokemuksen, niin täältä löytyy teksti 1400-luvun munkkien tekemänä käsikirjoituksena. Vaikka koko kirjan lukeminen alkuperäisestä käsikirjoituksesta lienee useimmille ylivoimainen haaste, niin suosittelen vahvasti käymään tuolla sivustolla. Huomatkaa, että kyseisestä käsikirjoituksesta puuttuu pari ensimmäistä sivua.

Nähdään Turun Kirjakahvilassa tiistaina 15.12. kello 18!

Lukupiirin kokoontumisen jälkeen julkaisen tässä blogissa yhden tai useampia Canterburyn tarinoita analysoivia blogitekstejä.

- Pyry von Bagh


Ellesmeren käsikirjoituksen yksityiskohta 1500-luvulta. Kuva: Wikimedia Commons






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti